OШ "МИЛАН МИЈАЛКОВИЋ", ЈАГОДИНА
Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет.
 

Дан школе

Датум: 16. Decembar 2019 19:53 Категорија: новости

    Милан Мијалковић

Милан Мијалковић је рођен 22. августа 1897. године у селу Винорача код Јагодине, у сиромашној породици.
Године 1904. Кренуо је у основну школу у селу Деоница, коју је завршио одлучним успехом, иако је живео у лошим условима и помагао родитељима у тешким сеоским пословима.
Нижу гимназију у Јагодини уписао је 1909. Године, али је по завршетку првог разреда његово даље школовање доведено у питање због материјалник потешкоћа. Да би наставио школовање морао је да ради разне физичке послове.
Озбиљност, вредноћа и самодисциплина донели су му углед код другова и професора у школи.
Школовање је морао да прекине 1914. године, јер је почео Први светски рат, где му у боју на Дрини гине отац, а Милан са маћехом преузима бригу о домаћинству.
Фотографија корисника ОШ "Милан Мијалковић", Јагодина
За време рата добровољно се пријавио да као болничар помаже рањеним и болесним војницима у јагодинској болници.
После окупације Србије 1916. године, да би избегао депортовање у Немачку, напустио је Јагодину и отишао у Краљево, где се запослио у једној апотеци. Већ наредне године, 1917. вратио се у родно село, где уз помоћ учитељице Ленке Лазаревић окупља око 120 детета из Винораче и околних села са којим успешно изводи наставу до краја школске године.
По завршетку Првог светског рата, 1918. године, Милан одлази у Београд, где наставља прекинуто школовање у Другој мушкој гимназији. Матурирао је са скраћеним испитним роком.
У јесен 1919. године уписао је математику и физику на Филозофском факултету. Тада се придружио радничком покрету. У пролеће 1920. године, постао је члан Савеза комунистичке омладине Југославије и због тога је изгубио стипендију, па је свој партијски рад морао да обавља илегално.
У пролеће 1921. године оженио се студенткињом Љубицом Живковић, са којом лето 1921. године проводи у Винорачи и укључује се у рад Комунистичке партије.
Одлуком Министарства просвете, септембра 1921. године, недипломирани професор Мијалковић почиње да ради као васпитачу Учитељској школи у Вршцу и убрзо стиче симпатије и поверење својих ђака, будућих учитеља.
После Вршца отишао је за Куманово, а онда у Крагујевац, све до 1929. године када бива ухапшен због ширења комунизма у Македонији. Због организовања побуна и штрајкова био је у затвору 9 година.
Дан школе се слави 14. децембра, као сећање на студентске демонстрације које су се одиграле баш тог дана 1937. године у којима је учествовао и Милан Мијалковић.
Почетак априлског рата 1941. године, затиче га у родном селу. Одмах по окупацији окупља сеоску омладину у акцију за прикупљање хране и одеће за рањенике и заробљенике.
Да би спречио велику опасност, која је претила једном одреду партизана, 18. августа 1941. године, Милан Мијалковић је кренуо са једном саборкињом њима у сусрет да их обавести. Немци су за то време опколили и напали чету и њих двоје су тада погинули.
Милан Мијалковић је 5. јула 1951. године проглашен за Народног хероја.
Наша школа са поносом носи име свог Народног хероја, који је успео да се издигне из сиромаштва и постане велики човек!