OШ "МИЛАН МИЈАЛКОВИЋ", ЈАГОДИНА
Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет.
 

Дан школе 2022

Датум: 14. Decembar 2022 14:39 Категорија: новости

Данас је 14.12., датум када обележавамо као Дан школе "Милан Мијалковић", па је то и повод да се упознамо са основним подацима његове биографије.
Милан Мијлковић је рођен 22. августа 1897.године у селу Винорача код Јагодине у сиромашној породици.
Године 1904. кренуо је у Основну школу у селу Деоница, коју је завршио одличним успехом, иако је живео у лошим условима и помагао родитељима у тешким сеоским пословима. Да би наставио школовање у Нижој гимназији у Јагодини, морао је да ради различите физичке послове. Озбиљност, вредноћа и самодисциплина донели су му углед код другова и професора у школи. За време Првог светског рата добровољно се пријавио да као болничар помаже рањеним и болесним војницима у јагодинској болници. 1917. године у родном селу уз помоћ учитељице, Ленке Лазаревић, окупља се око 120 деце из Винораче и околних села, са којима успешно изводи наставу до краја школске године. По завршетку Првог светског рата, 1918. године, Милан одлази у Београд где наставља прекинуто школовање. У јесен 1919. године уписао је Математику и физику на Филозофском факултету. Тада се придружио Радничком покрету. У пролеће 1920. године постао је члан Савеза комунистичке омладине Југославије и због тога је изгубио стипендију, па је свој партијски рад морао да обавља илегално. Одлуком Министарства просвете, септембра 1921. године, недипломирани професор Мијалковић почиње да ради као васпитач у Учитељској школи у Вршцу и убрзо стиче симпатије и поверење својих ђака, будућих учитеља.
Дан школе се слави 14. децембра као сећање на студенстке демонстрације које су се одиграле баш тог дана 1937. године у којима је учествовао и Милан Мијалковић. Почетак Априлског рата 1941. године затиче га у родном селу. Одмах по окупацији, окупља сеоску омладину у акцији за прикупљање хране и одеће за рањенике и заробљенике.
Милан Мијалковић је погинуо 18. августа 1941. годин, када је кренуо са саборкињом у сусрет Партизанском одреду, како би их упозорио на опасност при чему су их Немци опколили и напали. Милан Мијалковић је 5. јула 1951. године проглашен за народног хероја. Наша школа са поносом носи његово име.
Нека је срећан Дан школе свима онима који је носе у срцу и осећају