OШ "МИЛАН МИЈАЛКОВИЋ", ЈАГОДИНА
Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет.
 

ШКОЛСКА СЛАВА - СВЕТИ САВА

Датум: 27. Januar 2022 20:47 Категорија: новости

ОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом сутрашње школске славе Светог Саве коју ове године обележавамо различито од ранијих година, а услед настале епидемиолошке ситуације, обавештавамо ученике да је сутра ненаставни дан. Сеча колача ће се обавити у 11 часова у присуству управе школе, вероучитеља и представника Ђачког парламента.
Свим запосленима и ученицима честитамо школску славу Светог Саву са жељом да је у следећој години прославимо традиционално и масовно као и ранијих година.
Управа школе
Поштована и драга децо,
још у раним хришћанским временима један византијски цар је рекао:“ Величина једног народ а не гледа се по броју тог народа ни по територији његовој. Величина једног народа гледа се по томе колико је тај народ изнедрио из себе Светитеља и угодника Божијих“.
Ако би ово узели као мерило онда српски народ јесте велики и Богом дани народ, јер је светородна лоза Немањића дала велике Светитеље и Просветитеље и тиме српски народ привела Богу и Богопознању.
Родоначелник српске државне идеје је Стефан Немања, а њен духовни и интелектуални творац је
Свети Сава.
Заслуге Светог Саве су огромне и за српску државу и за Цркву. Био је зачетник духовног препорода српског народа, успостављања српске књижевности, изграђивања српске народне културе, библиотекарства, медицине и болничког лечења, државотворства у српском народу, организације Српске цркве, уређивања мо
нашког живота, законодавства, породичног слављења, крсне славе, верског песништва и опште народног васпитања и образовања.
Прва прослава Светог Саве одржана је 1812.године у Земуну одакле се брзо проширила у све делове српства, а химна Светом Сави изведена је први пут 1839.године у Сегедину.
Српска Православна Црква 27.јануара слави дан свог утемељивача државе и школства – Светог Саву који се обележава у свим школама у Србији и Републици Српској.
Свети Сава нам је оставио школе и научио нас да је важна брига о ближњима, мирио нас са непријатељима и донео у наш народ љубав према Христу. Зато сада „ Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“.
Вероучитељ Игор Нешић Миловановић