OШ "МИЛАН МИЈАЛКОВИЋ", ЈАГОДИНА
Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет.
 

КОДЕКС ПОНАШАЊА У ШКОЛИ

КОДЕКС ЛЕПОГ ПОНАШАЊА УЧЕНИКА
КОДЕКС – значи правило.
Правила служе зато да помогну људима да живе једноставније.
ОНИ КОЈИ ЗНАЈУ НЕКА СЕ ПОДСЕТЕ, ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ – НЕКА НАУЧЕ!
Члан 1.
ОСНОВНА ШКОЛА ЈЕ ОБАВЕЗНА. Ако не долазите у школу, родитељи ће бити криви зато што ћете остати без обавезног образовања. Ако редовно долазите, највећа корист је ВАША.
Члан 2.
У школу дођите 10 минута пре почетка часа. Тако ћете смирени и сконцентрисани ући на час и искористити свих 45 минута.
Члан 3.
Као и у свему осталом и за време часа најважније је да поштујете СЕБЕ. Захтевајте да сви ћуте и слушају када Ви говорите. То је минимум уважавања које дугујете себи и другима.
 
Члан 4.
Дозвољено је да у великим количинама употребљавате речи: МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ. У КОМБИНАЦИЈИ СА ЉУБАЗНИМ ОСМЕХОМ, ПРЕД ВАМА СУ НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ! Пробајте! Успех је загарантован.
Члан 5.
И када сте замишљени и забринути, не заборавите да одраслимаи својим друговима упутите поздрав: „ДОБАР ДАН, ДОВИЂЕЊА, ЋАО“. Њих ће обрадовати, а Вас неће оштетити.
Члан 6.
Ако одлучите да у школу донесете скупоцене предмете, нека то буде на Вашу одговорност. Ако се оштете или изгубе не кривите друге.
Члан 7.
Мобилни телефон није дозвољено носити у школу. Ако га ипак понесеш, на своју одговорност, на часу га треба искључити. Он је Ваша приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ТВОЈЕ не може бити важније од НАШЕГ!
 
 
Члан 8.
Школска имовина користи свима. Не исказујте своје незадовољство на њој. Немојте бити јачи од онога што не може да се брани. Ако направите штету Ваши родитељи ће морати да је плате. Од такве штете нема користи.
Члан 9.
Чувајте своју ђачку књижицу. Она је сведок једног важног дела Вашег живота. Потребна Вам је да бисте наставили даље. Слободно је покажите свима. У њој нема лажи и немате чега да се стидите. И најнепријатнија истина боља је и од најмање лажи. Свака неистина брзо се открива и тек тада постаје непријатно.
Члан 10.
Изненадите своје другове и сваки неспоразум решите тако што ћете ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИТЕ ТО ШТО СМО РАЗЛИЧИТИ! Било би досадно да смо сви исто паметни и исто лепи. Будите оригиналне али не на рачун оног поред себе.
Члан 11.
Искажите своје мишљење и незадовољство јасно и гласно, али не ПРОСТАЧКИМ, већ БИРАНИМ И УГЛЕДНИМ речима. Тако ћете једноставно решити сваки неспоразум и са наставником и са друговима.
Члан 12.
Пре него што некоме ставите примедбу, преиспитајте себе. И Ви сигурно имате мане које можда не примећујете. Отклоните прво СВОЈЕ недостатке, па ОНДА критикухжјте ДРУГЕ.
Члан 13.
Сигурно Вам није пријатно када Вам неко претура по торби или перници, па не чините ни Ви то другима.
Члан 14.
Доношење комплетног прибора за рад је предуслов да се на часу осећате сигурно и опуштено.
Члан 15.
Шапутање другу је само привидно знак доброг другарства. У стварности то је потцењивање његових способности да научи, потхрањивање његове лењости и немара и омаловашавање сопственог труда.
Члан 16.
Причање са устима пуним хране, мљацкање у току разговора, једнако је причању са швакаћом гумом у устима. Непристојно је и једно и друго.
 
 
Члан 17.
Будите пажњиви и нежни према најмлађим ученицима у школи. Они једино од Вас могу да науче како треба да се понашају. Ако су Вас малтретирали док сте били најмлађи, будите ПРВИ који ће то променити и урадите супротно.
Члан 18.
ЗАХТЕВАТЕ од свих безусловно, ГЛАСНО И ЈАСНО – и одраслих и вршњака – да пушењем, опијањем, дрогирањем не угрожавају Ваше здравље, ако су већ одлучили да униште своје. То је ЊИХОВ  избор, укажите им да је погрешан. Бићете им бољи друг, него они који су их на то наговорили. НИКО НЕМА ПРАВА ДА УГРОЖАВА ВАС! Решавање физичким обрачунавањем карактеристика је немоћних и примитивних људи. То Ви сигурно нисте!
Члан 19.
Улазак у службене просторије школе биће једноставнији, ако уљудно покуцате на врата. У том случају сигурно ћете добити љубазан одговор.
Члан 20.
Бежање са часова само привидно решава проблем који у ствари постаје већи. На време завршавајте своје обавезе, а ако то нисте учинили, будите довољно храбри и суочите се са проблемом. Схватићете да он и није толико велики као што Вам се чини.
Члан 21.
Доношење у школу предмета који могу да повреде друге моше да Вас постави ТРАЈНО У ЦЕНТАР ПАЖЊЕ КАКВУ НИСТЕ ХТЕЛИ. Мислите на време и оставите такве предмете код куће.
Члан 22.
Изостајање из школе пристојно најавите, ако није из здравствених разлога. Ако јесте, на време донесите лекарско оправдање. Основни знак пристојности је када некоме, ко Вас очекује, објасните ЗАШТО НИСТЕ ДОШЛИ.
Члан 23.
Омогућите дежурном ученику да мирно ради свој посао. Ако погреши, само ће он бити крив, а не они који су га ометали.
Члан 24.
Боравак у уредном и чистом окружењу свакоме прија. Учионица и двориште биће онакви каквим их Ви створите. Зато не бацајте смеће око себе, НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ТАКВЕ ТРАГОВЕ ЗА СОБОМ! НАЋИЋЕМО ВАС И БЕЗ ЊИХ!
 
Члан 25.
Одећа коју носите јасно говори о Вашој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован. Одећа у којој долазите у школу треба да буде чиста, уредна у Вашем стилу, АЛИ ПРАКТИЧНА ЗА РАД.
Члан 26.
Дечаци не смеју да носе:
Шортц
Мајице на бретеле
Папуче за плажу
Капе, качкете, капуљаче (на часу)
Навијачка обележја ( шалове, капе) у школи
Члан 27.
Девојчице не смеју да носе:
Шортц
Прекратке сукње
Прекратке мајице, мајице са дубоким деколтеом, и танким бретелама
Обућу са високом штиклом
Папуче за плажу
Претерано упадљив накит
Члан 28.
Обавеза ученика је да брину о личној уредности и хигијени:
Дечаци не смеју да долазе у школу са:
Дугом, распуштеном и неуредном косом ( ако је коса дуга мора бити уредно везана, шишке не смеју упадати у очи, коса не сме падати на клупу у току рада), косом обојеном у нападне боје(диско боје)
Девојчице не смеју да долазе у школу са:
Дугом, распуштеном и неуредном косом ( ако је коса дуга мора бити уредно везана, шишке не смеју упадати у очи, коса не сме падати на клупу у току рада), косом обојеном у нападне боје (диско боје), нашминкане нападно и непримерено узрасту, предугачких и намазаних ноктију.
 
Члан 29.
Уколико ученик дође у школу неприкладно одевен или неуредан, предметни наставник у сарадњи са одељењским старешином, може да га врати кући. Ученик је дужан да се пристојно обуче и одмах врати у школу.
Члан 30.
Предпоставља се да је намена WC просторија свима позната. Немојте ширити број послова који се тамо могу обавити, а није ни угодно да се у њему дуже задржавате. Оно што се ту дешава не предвиђа публику. Будите у WC-у САМИ. ПРИСТОЈНИЈЕ ЈЕ!
Члан 31.
Поштовање одраслих, чак и када нису сасвим по Вашем укусу, може се исказати на много начина. Уступањем места, јасно изговореним поздравом, пропуштањем при улажењу или излажењу из просторије. Подразумева се да се то научи у најранијем детињству у породици. Школа је право место, да научено покажете.
Члан 32.
Чекање у реду испред улазних врата пре почетка часа, понекад је одсадно и можда делује неважно. Досада може да се прекрати разговором.
ВАЖНО ЈЕСТЕ, јер стајање у реду говори о ВАШОЈ ЗРЕЛОСТИ И ОЗБИЉНОЈ НАМЕРИ ДА У ШКОЛИ ДОБИЈЕТЕ ОНО ПО ШТА СТЕ ДОШЛИ – А ТО ЈЕ ВАШЕ НАЈОСНОВНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ.
Члан 33.
На свету нико није савршен. Зато нико нема права да тражи да будете савршени, али не тражите то ни Ви од родитеља и наставника. Довољно је да се трудите да будете бољи од њих.
Члан 34.
Неодговарајуће понашање у школи може бити и кажњено. Начини кажњавања записани су у строгим правилницима које боље разумеју одрасли. КАДА ОСЕТИМО КАКО ЈЕ ЛАКО ПОНАШАТИ СЕ ПРИСТОЈНО, ЗАКОНИ И КАЗНЕ ОДРАСЛИХ БИЋЕ НАМ СУВИШНИ.
Члан 35.
Придржавајући се ових правила закњучићемо да није тачно да „није тешко бити фин“. Тешко је, а није ни нарочито забавно. Али једно је сигурно: ВЕОМА ЈЕ УГОДНО И ПРИЈАТНО И ДОПРИНОСИ ДА О СЕБИ МИСЛИМО КАО ИСТИНСКИ ЦИВИЛИЗОВАНИМ БИЋИМА.
 
 
 
Директор школе